Historia McDonalds

Wszystko zaczęło się gdy w roku 1937 dwaj bracia Dick i Mac McDonalds otworzyli stanowisko z hot dogami na lotnisku w Monrovia w Kalifornii. Trzy lata później przenieśli swój interes do San Bernardino, gdzie otworzyli pierwszą restaurację McDonalds. Restauracja ta stawała się z dnia na dzień coraz bardziej popularna i dochodowa. Na początku serwowano tam głównie potrawy z grilla. W roku 1948 bracia zamknęli swą restauracje na kilka miesięcy. W czasie tej przerwy wprowadzili "System Szybkiej Obsługi" - w wyniku czego jedzenie serwowane było o połowę tańsze od standardowego i podawane praktycznie odrazu. To przyczyniło się do gigantycznego sukcesu i coraz większej popularności. Pięć lat później otworzyli sieć franczyzy. I tak ta firma zaczęła się rozrastać...

Dziś restauracje McDonalds obsługują codziennie miliony ludzi. Jest to największa sieć restauracji typu fast food na świecie.